VENTIS Scheepstimmerwerk  
     
Restauratie van Klassieke Schepen Masten en rondhouten Zwaarden Interieur Dekken, zowel nieuw als herstellen van oud dek Stuurhutten, kuipen, banken
 
     
VENTIS produceert BRASKER masten
Masten en rondhouten
Ventis maakt masten, gaffels, gieken, stengen, kluiverbomen voor allerlei
schepen: van een kleine 12-voets jol tot de grootste schoener.

Landschapsinrichting
Daarnaast worden er ook vlaggenmasten, lichtmasten en lantaarnpalen vervaardigd.

Sinds 2006 produceert Ventis naast de eigen massieve masten ook alle hol verlijmde rondhouten voor Brasker Masten. Voor dit proces is het belangrijk om de temperatuur van het proces en het vochtigheidsgehalte van het hout goed te kunnen controleren.Daarom heeft Ventis begin 2008 een speciale mastenmakerij ingericht. Deze is logistiek geoptimaliseerd en voorzien van vloerverwarming. De warmte wordt gehaald uit het IJsselmeer met behulp van een warmtepomp. Met deze nieuwe "groene" technologie besparen we energie en reduceren we de CO2 uitstoot.
 
Een kijkje bij de productie van verlijmde mast.
Ventis repareert gebroken mast   Gebroken masten
Naast het maken van geheel nieuwe masten, repareren wij ook veel. Kapotte masten kunnen soms heel goed gerepareerd worden, ook al zijn ze dwars door midden. Het hangt helemaal af van de soort schade. Een mast die gebroken is door houtrot, onzichtbaar achter beslag is heel ander verhaal dan een gebroken mast door een ongelukje bij bijv een brug, of een lijmnaad die over de hele lengte loslaat. We inspecteren de mast altijd grondig en maken een inschatting van de schade en de kosten van een eventuele reparatie.
 
     
Ventis repareert gebroken mast   Ventis repareert gebroken mast  
   
Ventis repareert gebroken mast    
     
Ventis Scheepstimmerwerk: onder het label Brasker Masten maakt Ventis ook lichtmasten   Ventis Scheepstimmerwerk: onder het label Brasker Masten maakt Ventis ook lantaarnpalen

Boven: productie van lantaarnpalen.
Links: lichtmasten van Jatoba hout in Venray.

 
     
VENTIS veel handwerk bij het maken van masten   Groot of klein, het maken van masten en rondhouten brengt veel handwerk met zich mee.  
     
VENTIS boegspriet in de lijmklemmen  

Een boegspriet in de
lijmklemmen en -banden.
 
     
VENTIS gaffel in maak   De ronding van een gaffel is al te zien.  
     
VENTIS mast plaatsen   Ook mogelijk bij Ventis:
als de mast klaar is, wordt deze mbv een kraan op het schip geplaatst.
 
     
Enkhuizer Almanak 1796   De Enkhuyser Almanack uit 1796 vertelt al over het beroep Mastenmaaker. Klik op de afbeelding voor een vergroting.